Niet getrouwd? Erkenning!

Als jullie niet getrouwd zijn is het belangrijk om over een paar dingen na te denken.

• Welke achternaam krijgt de baby
• Het voogdijschap moet geregeld worden
• De erkenning moet geregeld worden
• Je testament moet eventueel aangepast worden

Erkennen of ouderlijk gezag krijgen van je kindje indien je ongehuwd bent.
Wanneer je getrouwd bent of middels een geregistreerd partnerschap samenwoont dan krijg je als vader automatisch ouderlijk gezag. Wanneer dit niet het geval is dien je een procedure te starten om juridisch vaderschap te krijgen, om na de geboorte allerlei soorten van ellende te voorkomen.

Er is een verschil tussen erkenning en gezag. Bij erkenning gaat een man familierechtelijke betrekkingen aan met het kind; hij wordt door erkenning de wettelijke vader. Hij is echter geen wettelijke vertegenwoordiger. Hiervoor moet een man het gezag hebben over het kind. Met gezag is de man de wettelijke vertegenwoordiger en kan hij rechtshandelingen verrichten namens het kind, zoals het zetten van een handtekening.

Het feit dat een man gezag heeft over een kind, zegt niets over de familierechtelijke betrekkingen. Ook een niet-ouder kan gezag hebben over een kind.

Wil een gezagdrager ook de wettelijke vader zijn van een kind, dan moet hij het kind erkennen. Erkenning kun je het beste al voor de geboorte regelen. Jullie moeten dan samen, met ieder z'n eigen paspoort, naar het gemeentehuis van je woonplaats. Daar kun je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand de erkenning regelen. Op dat moment wordt ook de achternaam van de baby geregistreerd. Als moeder van het kind geef je hiervoor toestemming door middel van je handtekening. Nadat je dit gedaan hebt krijg je de akte van erkenning mee naar huis. Als de vader de baby gaat aangeven heeft hij dit papier weer nodig. Wanneer de erkenning niet in de zwangerschap al is geregeld, kan de vader het kind niet alleen gaan aangeven, de moeder moet dan mee naar het gemeentehuis voor de aangifte van het kind.

Het ouderlijk gezag of voogdijschap regel je in de zwangerschap of na de geboorte bij het kantongerecht. Voor meer informatie zie de Links pagina.