Voordat je stopt met anticonceptie, is het goed om over een aantal dingen na te denken. Er zijn een heleboel factoren die van belang zijn tijdens, maar zeker ook vóór de zwangerschap. Hieronder staan een aantal items beschreven die van belang kunnen zijn. Voor meer informatie mag je altijd contact met ons opnemen. Ook als je nog niet zwanger bent, willen we je graag van de juiste informatie voorzien.

Foliumzuur:
Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een neuraalbuis defect (o.a. open ruggetje) sterk verkleint. De aanbevolen dosis is een tablet van 0.4 of 0.5 mg per dag.
Wanneer je eerder een kind met een neuraalbuis defect hebt gehad, medicijnen tegen epilepsie slikt of een tweeling verwacht is de dosis een tablet van 5 mg per dag.
Het is verstandig om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 12 weken zwangerschap.
Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt.

Vitaminen:
Een goede voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Gedurende de gehele zwangerschap is je kind afhankelijk van de voeding die jij gebruikt. Dat betekent niet dat tijdens je zwangerschap "voor twee" gegeten moet worden. Wel is het van belang gevarieerd te eten.
Behalve foliumzuur is het tijdens de zwangerschap niet nodig extra vitaminen en/of mineralen te slikken als je gevarieerd eet. Wanneer je toch behoefte hebt om vitaminen te slikken gebruik dan alleen vitaminen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn (bv. femme-natal of gravitamon).
Vitamine A is één van de weinige vitaminen die wel schadelijk is voor de zwangerschap. Vitamine A zit vooral in lever en leverproducten. Wees dus voorzichtig hiermee, één boterham per dag mag, meer niet.

Medicijnen:
In de zwangerschap zijn niet alle medicijnen toegestaan. Het is daarom raadzaam om voordat je zwanger bent, bij je huisarts, apotheker of bij ons na te gaan of de medicijnen die je gebruikt veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap.
Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn bestaat er een mogelijkheid om te veranderen van medicijn of er mogelijk mee te stoppen.