Kraambed

Kraambureaus
Er zijn in de regio Westelijke Mijnstreek verschillende kraambureaus actief.

• Groene Kruis Kraamzorg
• GroenekruisDomicura
• Cicogna
• ZiNkraamzorg
• Marlies Schellings

Het is van belang om al vroeg in de zwangerschap de kraamzorg te regelen (voor 16 weken zwangerschap). De telefoonnummers kun je vinden in het lijstje met alle belangrijke telefoonnummers. De kraamzorg wordt door de verzekering vergoed. Kijk even in je polis na hoeveel uren kraamzorg vergoed worden, dit is namelijk per verzekering verschillend.

ZiNkraamzorg houdt informatie bijeenkomsten op onze praktijk.
- inloop voor info op vrijdag morgen (aanmelden niet nodig)
- iedere 2e dinsdagavond v.d. maand een info-avond (graag van te voren aanmelden bij Annemieke Kierkels, 06-30988350)
Meer over deze info-avond op de website van Zinkraamzorg

Kraamverzorgende
Een kraamverzorgende biedt zorg voor moeder en kind in de eerste week na de bevalling, en assisteert de verloskundige tijdens de bevalling.
Zij leert jullie hoe het kind te verzorgen, voert de medische controles bij zowel moeder als kind uit en ondersteunt het gezin in de huishouding. Een kraamverzorgende is in dienst bij een kraamzorgorganisatie, maar werkt onder supervisie van de verloskundige. Bij problemen zal zij contact opnemen met de verloskundige.

Kraamtijd
In het kraambed komen we in principe de 1e, 2e, 4e, 6e en 8e dag langs om de kraambedcontroles te verrichten en je bevalling met je door te spreken, en nog één maal als de kraamverzorgende al weg is. Als je nog ergens tegenaan loopt, kun je dit dan nog met ons bespreken, maar je kunt ons natuurlijk ook te allen tijde bellen.

Op de 4e en 8e dag wordt de baby door ons gewogen. We voelen tijdens onze visite aan je buik om de hoogte van de baarmoeder te bepalen en controleren de hechtingen indien je deze hebt. Ook zullen we helpen eventuele (borst)voedingsproblemen op te lossen.

Tussen de 5e en 7e dag na de geboorte krijgt je kindje de hielprik en gehoortest. Dit wordt gedaan door het Groene Kruis. Door middel van een prik in de onderkant of zijkant van de hiel worden er enkele bloeddruppels verzameld op een speciaal daarvoor bestemd vloeipapier. Dit bloed wordt dan getest op stofwisselingsziekten die behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig worden opgespoord. Het gaat hierbij om zeldzame aandoeningen, maar snelle opsporing is van groot belang om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van pasgeborenen te voorkomen of te beperken. De gehoortest wordt gedaan door middel van geluidgolven, binnen enkele seconden volgt de uitslag.

Vanaf de 6e dag mogen de hechtingen verwijderd worden indien je hier last van hebt. Verder wordt er in het kraambed o.a. gesproken over anticonceptie, het consultatiebureau en er wordt een nacontrole afspraak gemaakt met één van ons. Zodat we 6 weken na de bevalling alles nog eens kunnen bespreken en afsluiten.

Advies
Iedere zwangerschap en bevalling verloopt anders. Kant-en-klaar advies voor iedereen is dan ook moeilijk te geven. Toch zijn er een aantal adviezen die voor iedere kraamvrouw gelden

• Ga, overdag, om de paar uur plassen. Een volle blaas kan extra bloedverlies en veel naweeën veroorzaken. Ook ben je de eerste dagen na de bevalling of keizersnede extra vatbaar voor een blaasontsteking. Een goede geheugensteun is: ga plassen iedere keer dat jullie kindje te eten krijgt.
• Gebruik de eerste dagen nooit een andere pijnstiller dan paracetamol zonder overleg met de verloskundige.
• Wanneer iemand een koortslip heeft (dit geldt ook voor jullie zelf), moet hij/zij zeer zorgvuldig handen wassen en mag de baby niet kussen en/of knuffelen. Een koortslip is erg besmettelijk en gevaarlijk voor een pasgeboren kindje.
• Houd je aan de adviezen van de Stichting Wiegendood. Je kunt deze adviezen terugvinden in de folder die je in de kraamweek krijgt. Ook zal de kraamverzorgster je over het slapen van jullie kindje uitgebreid adviseren.
• Rust deze week allebei goed uit! Straks krijgen jullie het druk genoeg.
• Zorg dat je kindje wordt aangegeven bij de gemeente waar je bent bevallen. Dit kan je partner doen!
• Geef je kindje door aan de verzekering.

Bloedverlies
Bloedverlies kan nog gedurende 6 weken na de bevalling doorgaan en kan soms iets heftiger worden als je weer meer gaat doen. Je menstruatie komt vanzelf weer op gang. Wanneer dit gebeurt, verschilt van vrouw tot vrouw en als je borstvoeding geeft kan het soms wel eens helemaal wegblijven.

Anticonceptie
Ondanks dat er geen menstruatie is ben je na de bevalling wel weer vruchtbaar. Denk daarom goed na over de anticonceptie die je wil gebruiken. Je kunt dit ook bespreken met je huisarts. Als je geen borstvoeding geeft, kun je kiezen voor alle vormen van anticonceptie: condoom, spiraaltje, pil, etc. Geef je wel borstvoeding, dan kun je condooms gebruiken of een spiraaltje laten plaatsen. Wil je aan de pil: neem dan alleen de Cerazette, want onder invloed van een andere pil kan de borstvoeding teruglopen.

Consultatiebureau
De zorg voor jullie kindje wordt nu overgenomen door de huisarts en de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Het consultatiebureau is gratis. Je kunt hier terecht met alle voorkomende vragen over gezondheid en opvoeden. Jullie kindje wordt geregeld gecontroleerd, waarbij gekeken wordt naar groei en ontwikkeling en zij geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes. Het consultatiebureau zal binnen twee weken na de geboorte contact met jullie opnemen om een afspraak te maken.

Naar buiten gaan
Naar buiten gaan met de baby is prima, mits je kindje overdag een stabiele temperatuur heeft zonder kruik. Kleed je kindje afhankelijk van het weer goed aan, maar niet te warm. Wel altijd een mutsje op zetten en eventueel de kinderwagen voorverwarmen met kruiken. Ga echter nooit aan de wandel met kruiken in de wagen.

Nacontrole
De laatste dag van het kraambed maken we in overleg met jou een afspraak voor de nacontrole. Deze vindt 6 weken na de bevalling plaats.

Oefeningen voor na de bevalling
Na de bevalling is het belangrijk je lichamelijke conditie te versterken. Met name buikspieren en bekkenbodem hebben nu je aandacht nodig.

Vaak is het motiverend en gezellig om samen met andere moeders een cursus te volgen. Maar ook zonder cursus kun je dit natuurlijk doen.