Thuis of ziekenhuis?

Wanneer de zwangerschap ongestoord verloopt mogen jullie zelf kiezen waar de bevalling plaats zal vinden: thuis of in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat jullie die plaats kiezen waar jullie je beide ontspannen voelen, daar beval je namelijk het beste.

Thuis
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt. Zodra de bevalling is begonnen neem je contact met ons op. Een van ons zal meestal eerst een (paar) keer bij je langskomen, voordat de bevalling zo ver gevorderd is dat de baby binnen een paar uur wordt verwacht. Dan besluit de verloskundige te blijven om je te begeleiden. De kraamverzorgster wordt gebeld en we zorgen dat alle spullen klaarstaan. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor de nodige voorbereidingen. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen en de baby verzorgd. Zo kunnen jij en je partner na de bevalling rustig bijkomen.

Een ander voordeel van thuis bevallen is, dat je eventueel in bad kunt bevallen. Niet alle baden zijn hiervoor geschikt. Voor een waterbevalling zal je dus eventueel een bad moeten huren. De baden in het ziekenhuis zijn niet geschikt om in te bevallen, wel om weeën in op te vangen.

Poliklinisch (open verloskamer)
De bevalling vindt plaats in het ziekenhuis. De poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling. Je hebt alleen te maken met een van ons. Wij beslissen zelfstandig of de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Zonder medische reden begeleiden wij de bevalling in het ziekenhuis. Voor een poliklinische bevalling bestaat wel een flinke eigen bijdrage. Misschien wordt deze vergoed door je zorgverzekeraar (kijk dit na in de polisvoorwaarden). Blijf je tijdens de bevalling toch liever thuis en wij vinden dit verantwoord, dan is dit mogelijk. Wanneer je contact met ons hebt opgenomen, komen we eerst bij je thuis kijken. Gemiddeld gezien gaan we bij een ontsluiting van 5 cm naar het ziekenhuis. Je kunt dan het eerste stuk thuis opvangen en bent nog mobiel genoeg om met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Meestal verloopt de ontsluiting beter in de huiselijke sfeer. Misschien spreken wij nog een keer bij je af voordat we samen naar het ziekenhuis gaan. Na een bevalling zonder complicaties, mag je snel (na ongeveer 2 uur) weer naar huis. Zodra je naar huis gaat, neem je contact op met de kraamzorg. De kraamverzorgster komt dan naar jullie thuis.